Сирената - Кийра Кас

Сирената

Кийра Кас


През вековете човечеството е преминало през безброй промени, но така и не си е отговорило на един много прост въпрос - какво си готов да пожертваш в името на любовта.
Кален е едно напълно обикновено момиче, което води един нормален живот, преди всичко, което някога е имала не се озовава на дъното на Океана. Но тя има право на избор, дали да потъне заедно с целият си живот или да стане Сирена, да служи 100 години на Океана и да превърне гласът си в смъртоносно оръжие. Само една единствена дума е достатъчна да убие всеки, затова просто е по-лесно да седиш далеч от всички.
Кален знае какви са правилата на Сирените, може да не понася това, което причинява на хората, но обича Океана и никога не би и се противопоставила. Докато един ден не се появява Акинли, момчето заради, което би дала всичко, да може да изрече дори само още една дума.

***

Винаги съм обичала Океана, просто е трудно да го погледнеш без да се замислиш колко много истории е погълнал. Но нещо в самата идея за русалките, сирените, винаги много ми напомня на Ариел и през цялата книгата имах онова усещане, че всичко се развива като филм на Дисни. Бях чула много и все различни мнение за книгата. Затова започнах без каквито и да е било очаквания, може би именно за това, книгата успя да ме изненада толкова приятно. Може би една малка част от мен очакваше, да не ми хареса, но историята е написана по един много достъпен и чаровен начин. Тук не става дума за някоя ужасно заплетена и сложна история, а за нещо много по-просто, което трябва да почувстваш, за да навлезеш наистина в същината на историята. Обожавам стилът на Кийра Кас, знаех че това е първата й книга, но въпреки това, точно онази искра, лекият и увлекателен стил на писане, заради който се влюбих в Изборът, присъстваше и тук.


"С тези истории живеехме всеки ден, помагаха ни да не се отклоняваме. Учеха ни, че не играеш ли по правилата, умираш."

За мен Кален беше един изключително интересен персонаж, от една страна е живяла толкова дълго и е преживяла толкова много, че очакваш да знае как да се нагоди към промените. Очакваш вече да не й тежи толкова това, че е Сирена, но дори след всичките тези години, тя продължава да се измъчва от това, което причинява с гласът си. И въпреки че тя не е от онези силни женски персонажи, определено не мога да я нарека слаба.
Колкото до Акинли, той е точно от онзи тип момчета, които аз бих описала като сладки. Мил, грижовен и не знам как, но винаги успяваше да приеме всичко, без да навлиза навътре, без да иска да създаде конфликт. Той намери начин да опознае Кален без дори да е чувал гласът й. Всеки един момент, в който си мислиш, че би трябвало да настъпи неловко мълчание между тях, той намираше начин как да разведри ситуацията.

"Радвах се, че не знае колко неща колко неща бях разрушила в живота си - кораби за милиони долари, животи , чиято цена никой не можеше да определи, - но ми харесваше мисълта, че може би някъде дълбоко в себе си имам способността и да поправям нещата."

Друг много важен елемент беше връзката между сирените, всяка една от тях, Елизабет, Падма и Миака, дори и всичките, който са били преди тях, имат своята история, своите проблеми и мечти. Всичко е толкова просто за тях, няма значение какво си направил, щом си част от семейството, те биха направили всичко за теб.

"Книгите бяха моето убежище, свят, различен от реалността. Каквото и да се беше случило през деня, годината, можех да прочета история, в която някой преодоляваше най-мрачният момент в живота си. Не бях единствена. "

Това не е една невероятно сложно изградена история, с хиляди поврати и моменти, в който се чудиш какво чувстват героите. Всичко е ясно от самото начало, но точно това ми хареса. Почти всяка книга, която чета има герои, които се изграждат с всяка една страница, сюжета може да претърпи огромни преврати във всеки един момент, затова да прочета Сирената се оказа гладка свеж въздух. Защото накрая няма значение какво се е случило и как, единственото важно е, че тя е Кален, а той Акинли и всичко друго просото ти се струва маловажно. 



Благодаря на издателства ЕГМОНТ за предоставената възможност.

Comments

  1. Поредното прекрасно ревю ^^ С нетърпение очаквах излизането на книгата, а след ревюто ти определено ще и дам шанс ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря ти, надявам се да ти хареса :) ^^

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Друговремец

Съвети за последна учебна година

Игрите на глада-Възпламеняване