Съвети за последна учебна година

Съвети за последна учебна година



Честит 15 ти септември на всички. Пожелавам ви една много успешна учебна година.

Тази година за мен е малко по-различна, да най-вероятно ще идна на първият учебен ден, но като бивша ученичка, чувството е доста странно, особено след като 12 клас мина толкова неусетно. Може би за някой от вас предстой да минат по същият път, дали тази година или следващата, но може би един два съвета ще са ви от полза. Не знам до колко ще успея да направя този пост последователен, но ще се опитам.

Първото и едно от най-важните неща, не откачайте и не позволявайте на другите да ви влияят. Тази една година ще мине неусетно, сигурно 100 пъти са ви го казвали, но наистина е така, аз последните месеци дори не ги помня. Насладете се на тази една година, но и не забравяйте да я направите незабравима. Мога да ви гарантирам, че в следващите месеци, всеки, ама наистина всеки, било то близък или само познат, ще ви пита, къде, какво и защо ще учиш. Ако вече знаете, браво на вас, аз лично си смених мнението не знам колко пъти и до последният момент не знаех какво точно ще стане. Така че колкото и да ви писне да ви питат едно и също, просто не им обръщайте внимание, не се притискайте, когато сте готови ще разберете.

Следете срокове
Това май е най-важното, особено ако ще кандидатствате в няколко университета. Всеки един от тях има различни изпити, балообразуващи оценки и дати за поддаване на документи. Бих ви предложила да си запишете всичко, аз си имах отделно календарче, на което отбелязвах кое, кога и как.  Един съвет, в фб има много групи, в зависимост от университета, където се качва информация и се обсъжда между кандидат-студентите. Определено на мен ми беше много полезно, а и винаги може да питате някой, ако имате въпроси.

Балът
Това е един от най-неусетно минаващите дни, след всичката подготовка, търсене на роля, обувки... Когато тръгвате да търсите рокля, просто бъдете търпеливи и не тръгвайте с определена нагласа. Аз преда да замина за Асеновград, си казах, не няма да е тъмно синя рокля, но познайте каква беше... Мерете, така или иначе продавачите ще се опитат да ви облекат във всевъзможни неща, вижте кое как ви седи и чак тогава започнете да пробвате по конкретни модели.


Относно грим и прическа, зависи дали ще ги правите сами или при професионалист. За изпращането направих всичко сама, но за бала реших да разчитам на друг. Въпреки че реално не знаех какво ще направят, имах запаметени снимките на това, което исках и реших да рискувам. Явно извадих късмет, защото останах много доволна, но и сами да решите да го правите, предварително опитайте няколко пъти у дома.


Матурите
Единственото, за което бих ви посъветвала по от рано да знаете е каква ще е втората ви матура(и трета в случай, че някой ще държи и такава). Както казах в 12 клас повечето учители няма да ви натоварват, особено вторият срок, така че спокойно ще може да учите над избраните предмети. Не го отлагайте до последно, аз си повтарях от утре почвам почти до края на април. По литература, ако си знаете произведенията и сте направили всичките предходни матури няма да имате проблем. В самият ден на изпита няма да ви лъжа ще се шашнете, но в момента в който седнете и започнете изпита всичко ще ви олекне, още повече след като излезете от залата.

След като всичко около завършването приключи ще дойде време да се кандидатства. Не се притеснявайте и аз си нямах на представя какво правя, или питах или четях каквото ми попадне, но реално нямах идея какво точно трябва да правя, но пък се оправих.( 10 points for gryffindor).

Как точно протича кандидатстването (говоря конкретно за Софийски университет, но предполагам и в другите е подобно)
1. Спирате се на специалностите, който ви вълнуват. Разглеждате какви оценки и от къде ви трябват.
2. Съответно, ако ви е необходим някой от техните изпити плащате таксата за него, записвате си кога е и чакате да обявят дати и стаи, за да се явите(имайте на предвид, че някой предмети имат и предварителни изпити).
3. След като излязат резултатите от изпитите и матурите ще трябва да си пуснете заявление за класиране, отново да платите таксата за това и да подредите желанията си. Внимавайте какво пишете, после нямате право на смени.
4. След това започват едно по едно да излизат трите класирания. В зависимост от това трябва отново да идете да подадете документи за записване и да платите семестъра.
5. Накрая вече се следи за общежитията и други подобни въпроси.

Този пост май се получи прекалено дълъг, но все пак се надявам да съм ви била полезна. Отново ви пожелавам успех и не забравяйте, че и други около вас преминават през същото. Може би след един месец ще напиша още един пост, но този път за първата седмица като студент.


Comments

Popular posts from this blog

Друговремец

Игрите на глада-Възпламеняване