Призраци в моята глава - Пол Трембли

Призраци в моята глава

Пол Трембли

Всеки има демони, с който трябва да се пребори, но какво става, когато тези демони обсебят целият живот на едно семейство? Да превърнат ежедневието им в предаване за лудостта на едно четиринайсет годишно момиче.  Да отнемат детството на малката Мери, побиват ли ви тръпки докато си го представяте? Ако не, добре защото това не е дори частица от историята на семейство Барет.
Това е една история показана през погледа на едно невинно осем годишно момиченце, което може би дори не е разбирало какво се случва в неговата глава. Пред очите му всичко се разпада, нейната по-голяма сестра Марджъри, тази на която винаги е вярвала, тази която и е разказвала приказки, сега е напълно непознат за нея човек. Родители й се борят с това да не загубят дъщеря си, да не загубят домът си. Но дали отговорът на проблемите им се крие в телевизионно предаване, което да отрази историята ми или просто се оказва клечката кибрит, която да подпали всичко?


- Може ли да пазиш тайни, Мери? 
- Доста съм добра в това? 
Помълчавам преди да добавя: 
- Но по-често се случва тайните да пазят мен.

***

Признавам си, не очаквах да харесам книгата. Бях си изградила определена представа за такъв тип истории, в стил Екзорсистът, но това което все пак ме накара да посегна към книгата, беше че е разказана от един доста необичаен разказвач. От едно дете, малката Мери, чийто живот никога не е бил нормален, но тя не познава друг, за да го осъзнае. А това, че всичко става пред обективите на камерата само добавя една призрачност в цялата обстановка. След като вече си грабнал книгата осъзнаваш, че да Мери е разказвачът, но малката наивна 8 годишна Мери се е превърнала в един зрял човек, който цял живот се бори с едно реалити шоу. Започваш да си задаваш въпроси, на кое да вярваш, дали на това, което се е случило за пред камера, дали на детското въображение или на куп други показатели. И когато решиш, аз вярвам на тази гледна точка, след няколко страници започваш да се съмняваш дори в това, което четеш. До голяма степен смразяващите нотки не идват от това, което се случва, а от това, което очакваш да се случи.  Това не е книга, която е създадена само, за да те изплаши, карате в един момент да изпитваш симпатия към героите, а в следващият да не може да ги погледнеш. Историята е изградена на една по-високо ниво от просто хорър и аз обърнах внимание именно на тази част. Имаше моменти, в който изтръпвах, но въпреки това исках да разбера какво се крие зад всеки един, кое е истина и кое лъжа.


Тя продължи да говори, а аз се разплаках и се опитах да срия лицето си с моите табели. Вече не издържах да пълни главата ми с нейните приказки и нейните призраци. 

Първата ми мисъл беше, това е историята на Марджъри, обсебеното момиче около, което ще се върти всичко. Но тя е просто причината всичко да ескалира до там, че къщата на семейство Барет да се превърне в снимачна площадка. Бащата и майката на двете момичета са двете пълни противоположности, от една страна баща им  вярва, че в Марджъри живее демон, че господ може да я спаси, до така степен вярва в това, че започнах да се съмнявам  кой от двамата е по-голям шизофреник. Колкото до майката, тя беше като страничен наблюдател, не вярваше или поне не искаше да повярва. Всички са като призраци затворени в собственият си дом, изложили историята си пред лицето на светът. А в малката си куклена къща малката Мери се опитва да е силна, силна за баща си, за сестра си и за майка си. Както казах историята е написана от името на Мери, но от три различни нейни гледни точки и с напредване на историята читателят сам запълва празнините.
Казвам всичко това, но имайте предвид, че аз по принцип не посягам към този жанр, а въпреки това намирам историята за обсебваща. Дали заради това, че те кара да се замислиш или да поставяш всичко под въпрос или просто защото е нещо по-различно от това, което обикновено чета, но не това е важното. Мислите си, че просто няма да може да заспите след история като тази, да може би, но за мен страхът се крие не зад самата история, а зад това какво се случва в главата на всеки един докато я чете.


Благодаря на издателство Еднорог за предоставеното копие на книгата.

Comments

  1. Страхотно ревю, наистина ме заинтригува и нямам търпение да намеря време, за да прочета тази книга.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ако си фен на хоръра, задължително й дай шанс <3

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Друговремец

Съвети за последна учебна година

Игрите на глада-Възпламеняване