Лейди Полунощ

Лейди Полунощ

Касандра Клеър


Всеки свят има нужда от защита, защото никога не знаеш какво се крие зад ъгъла. Ловците на сенки, бдят над хората, но и следят за спазването на закони,  по древни дори от самите ангели. Да си ловец на сенки е нещо, с което се раждащ, но дори те имат нужда от някой, който да седи зад тях в битка. Парабатай не е просто дума, а връзка, непонятна за светът. Но дори ловците на сенки следват законите на Клейвът, а един от тях забранява любов между двамата парабатай.
Ема знае какво е да загубиш всичко. След войната, която за малко не унищожава целият свят, единственото което я крепи е нейният парабатай - Джулиян и цялото му семейство. Родителите и са отнети, тези на Джулиян също. Лос Анджелис, градът на ангелите е на прага отново да се преобърне. Започват да се появяват трупове, които прекалено много напомнят на случилото се с родителите на Ема преди 5 години. На какво си способен, за да стигнеш до дъното на една лъжа?  Какво би пожертвал за любовта, би ли нарушил всички закони?

Вие сте двете половини на едно цяло. Трябва да бъдете различни, като светлина и сянка. Той ти дава предпазливост, която да смекчи твоето безразсъдство, а ти смекчаваш неговата предпазливост със своето безразсъдство. По отделно
 няма да действате толкова добре. 
Именно това представлява парабатайската връзка.

Това е книгата, която чаках да излезе от месеци, но дори не подозирах, до каква степен ще ми влезе под кожата, та аз дори още не съм завършила една от поредиците на авторката. Светът на сенките е изграден по такъв начин, че няма значение дали го познаваш или не и в двата случая ще го обикнеш.
Ема Карстерс, момичето, което отчаяно искаше да разбере истината. Опасна, като всеки ловец на сенки, но нещо в нея ме накара да си кажа, тя е различна. Прекалено много е видяла, за да остане дете, което да чака да бъде спасено. Но тя намира своята утеха, начинът си да оцелее. Отмъщение, търсене на истина, в това се крие всичко, което тя тай в себе си. Но независимо колко безразсъдна може да е на моменти, тя има своята котва, която да я държи на земята. Джулиян Блектор, усмихнат, лъчезарен, но не по-малко опасен.

Невинаги героите са тези, които печеля. Понякога те губят. Ала продължават да се бият. Не се предават. Именно това ги прави герои.

 Зад всяка една усмивка, той крия по една тайна. Но точно това го прави един от най-невероятните образи. Представете си някой, който поставя семейството си на първо място, никога не позволява да видят, че без него всичко ще се разпадне. Но колкото и да се опитва да държи братята и сестрите си далеч от всичко, миналото си има своите начини да настига семейство Блекторн. Студенят мир е нещо създадено след, 
войната и забранява ужасно много неща, но най вече какъвто и да е било контакт между нефилими и елфи. Е, за да не ви развалям изненадата само ще кажа, законът е направен, за да се нарушава и определено очаквайте, че почти винаги ще се спазва това, дори героите да не си го признават. Поне за мен има две основни сюжетни линии и меко казано не очаквах нито едната да се развие така, Касандра Клеър не спира да бе изненадва как умее да извърта нещата, почти си сигурен, че знаеш какво става, но най вероятно грешиш. Просто истината и въображението се сливат и накрая просто се отказваш да разсъждаваш и си потапяш в историята, която поне аз не можех да оставя.

 Няма как да не обърна внимание на връзката между Ема и Джулс, те са парабатай, а да разделиш парабатай не е добра идея. Те са като фъстъчено масло и желе, или като Шерлок и Уотсън. Но просто не винаги нещата се развиват така както се очаква. Още от както разбрах какво точно е светът на сенките съм си задавала въпроса колко силна е връзката между парабатай, все едно да се влюбиш в най-добрият си приятел, но да е забранено със закон.

Ако има нещо, което съм научил в живота си, а си признавам, че не съм научил много,то е, че нито елфите, нито смъртните знаят какво е и какво не е любовта, никой не знае.
 За мен в тази книга нямаше второстепенни герой, всеки един изигра ролята си по най-добрият начин и просто ти се иска да разбереш повече за всеки. Блекторн е голямо и доста шумно на моменти семейство, разделено от обстоятелствата, но все пак задружно. Всеки един е специален по свой начин и може да те грабне още при първата си среща с него. А дори да нямаш кръвна връзка с тях, това не значи че не може да се превърнеш в част от тях.
Въпросът, който всеки задава"Мога ли да чета книгата, без да съм започвал останалите", ще ви отговоря като някой, който се намира по средата. Чела съм две нейни книги и леко сама се спойлнах за някой нещо, напълно неумишлено, но въпреки че сега се потвърдиха някой неща, който отричах, просто имам нужда да прочета и другите книги, за да си запълня празнотите. Така че, да може да се чете отделно, но предупреждавам, че просто няма да може да оставите книгите на Касандра след това. Независимо дали познавате светът на сенките или не, резултатът е един и същ. Признавам, че е по-добре да сте чели книгите, но аз лично нареждам тази книга в моят топ 3, без дори да знам какво се е случило преди да удари Полунощ.


  Много благодаря на издателство Ибис за предоставената възможност.

Comments

  1. Много хубаво ревю! Браво! :)

    ReplyDelete
  2. Прекрасно ревю! Накара ме само повече да искам да се добера до книгата и да я прочета. :)

    ReplyDelete
  3. Страхотно ревю! :)

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Друговремец

Съвети за последна учебна година

Игрите на глада-Възпламеняване