Петата вълна

Петата вълна
Рик Янси

Хората от стотици години отправят поглед към звездите и се питат какво има там. Когато става въпрос за извън земна раса, въпросът не е дали съществува, а къде е. Какво ще стане, ако решат, че Земята е добро място за живеене и просто се появят от нищото. Но не са предвидили  една мъничка подробност, ние все още сме тук и няма да се дадем без бой. Но как да се справиш с някой, които изглежда точно като теб, а единственият начин да оцелееш е да вярваш само на себе си, но войната се води със съюзници, а това определено е война.

"- Тук съм, защото избиха повечето от нас, но не всички. И това е грешката им. Защото, ако не избиеш всички наведнъж, онези които останат няма да са най-слабите.Ще оцелеят най-силните от силните. "

 От много време искам да прочета книга и твърдо мога да кажа, че ме погълна от първата до последната страница. Може би доста от вас си
казват, че идеята за извънземно нападение е тривиална, но не и когато е поднесена по един много увлекателен начин.
Каси, но не от Касандра или Касиди, а от Касиопея е най-противоречивият образ, който съм срещала. Представете си 16 годишно момиче с плюшено мече в едната ръка, а в другата автомат. Момичето, което никога не би признало, че харесва Бен Периш, най-готиното момче в училище, но когато става дума да спаси малкото си братче от ръцете на злите извънземни, или Другите както ги наричат, тя би минала и през ада. Когато остава сама и започва да си мисли, че може би е последният оцелял човек се появява Ивън Уолкър и въпросът е или - или.

"Преди да се появиш, мислех, че за да издържа, трябва да има нещо, за което да живея. Сега живея, защото има нещо, за което съм готов да умра. "



Дали на наруши най-важното правило, да не вярва на никой или да му позволи да и помогне. От самото начало дори не знаех какво да очаквам от него, от една страна не исках да му се доверя от друга си беше Ивън и нямаше как да не го харесам, но ще оставя сами да решите дали да му вярвате. Най-хубавото е че историята не се изчерпва само и единствено с
Каси и Ивън. В книгата се развиват няколко действие едновременно и въпреки че в началото се опитвах да разбера какво става, много бързо се напаснах към стила на Рик Янси. Най-големият въпрос е дали ще има и каква ще е петата вълна. И тук се поява участието на един свод, ако така може да се нарекат група деца с оръжия, които явно са по-умни от Другите, но няма да ви издам повече, но определено ще останете изненадани, аз лично определено не го очаквах.

Тази книга съчетава едновременно една история за израстването на едно момиче, което е хвърлено в една игра с неясни правила и постоянният въпрос на кога и за какво да вярваш. А всичко това се развива на фона на двубоя не между хората и Другите, а срещу нас самите. Аз лично намерих много смисъл в думите и се радвам, че това беше книгата, с която завърших годината. Няма как да не добавя, че и филма излиза скоро и наистина не знам какво да очаквам, но харесвам избора за Каси. Предполагам, че съвсем скоро ще разберем какво ще стане, когато петата вълна удари.

Comments

  1. От много време се каня да прочета книгата, особено като разбрах, че ще има и филм и благодарение на ревюто ти съвсем скоро ще я прочета.

    ReplyDelete
    Replies
    1. И аз нямам търпение за филма, надявам се и книгата да ти хареса.

      Delete
  2. Книгата е невероятна, но не смятам, че филмът ще е кой знае какво,особено с този актьорски състав. Много хубаво ревю, ще чакам това на следващата част от поредицата. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. И аз не съм сигурна как ще е, но все пак ще му дам шанс.

      Delete
  3. страхотно ревю ♥ нямам думи ♥ БРАВО ! определено това ще бъде една от книгите, които ще прочета ♥ благодаря ти :)
    (ако не е проблем много бих се зарадвала да изразиш мнението си по първото ми ревю http://bookandhotcoffee.blogspot.bg/ :)благодаря ти предварително )

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Друговремец

Съвети за последна учебна година

Игрите на глада-Възпламеняване