Игрите на глада

Игрите на глада

Сюзън Колинс

Сякаш минаха години от както прочетох първата книга,а то било по-малко от година.Това беше една от книгите,която даде началото на моята мания по young adult жанра .Започнах много предубедено ,поради факта,че вече бях гледала първите два филма и то преди доста време и сякаш нямах кой знае колко добри спомени за тях.Но нещо в сюжета ме привлече и си казах,като съм почнала нека прочета поне първата може да ми хареса .Е това е меко казано,влюбих се още в самото начало.Идеята,времето, героите,всичко беше толкова необикновено ,особено за човек,новак в този жанр.
За тези,който все пак не знаят за какво става дума това е историята на едно момиче,което променя не само себе си,но и света около нея.
Пренасяме се в свят, където всеки живее в определен окръг.На брой са 12 и всеки има свой занаят.Преди 74 години хората се надигат на бунт срещу неправдите на Капитола (столицата).Но след като всичко бива потушено,за да се напомня за грешката, управниците в столицата създават игрите на глада.Предаване,което се излъчва веднъж годишно и всеки окръг трябва да изпрати момиче и момче за свой участници в борба за оцеляване,в битка до смърт. Катнис Евърдийн е нормално момиче от окръг 12.Научило по трудния начин,че нищо не идва на готово.След смъртта на баща си тя поема грижите за сестра си и майка си.Заедно със своя приятел Гейл ходят на лов ,въпреки че е забранено.Когато идва време за Жътвата(жребия за това кой ще участва в игрите)тя прави нещо ,което не всеки би могъл.Колкото и  малък да е шанса и името на сестра и Прим да е само веднъж в томболата, се пада точно тя. Катнис знае ,че тя няма никакъв шанс затова се явява доброволец.Момчето избрано е Пийта Меларк (напук на много от привържениците на Гейл аз си предпочетох Пийта от самото начало,не ме съдете та тай е толкова готов на всичко за Катнис).И от тук започва тяхната подготовка като участници в 74 игри на глада.
Преди да отидат на Арената трябва да минат през много тренировки и телевизионни предавания.Все пак за това е всичко,еднато шоу,но въпреки това желанието за бунта се усеща.Хората не са съгласни да изпращат децата и на смърт.
Други важни герой са менторите на Пийта и Катнис. Техния треньор Хеймич,личния им стилист Сина и Ефи,ами тя просто винаги е там и изглежда щастлива.
Катнис намира начин сама да оцелее,но тя иска да спаси Пийта .Когато променят правила тя прави и невъзможното,за да е с него.По време на игрите се съюзява с малко момиченце на име Ру,но след като я убиват в повечето окръзи се вдига бунт след като виждат как Катнис полага цветя върху детето ,мисля че в този момент тя стана лицето на бунта.Хората имат нужда от някой да ги поведе.И след всичката смърт и разруха остават Пийта и Катнис,но не е ако Капитола може да се намеси.
След като прочетох книгата осъзнах колко съм бъркала,изгледа филма отново ,въпреки че вече намирах детайли,който не са като книгата ,на това е нормално.Но вече виждах идеята и смисъла на всичко.Игрите са само началото на дълго таена нужда за въстание.

Comments

Popular posts from this blog

Друговремец

Съвети за последна учебна година

Игрите на глада-Възпламеняване