6 Причини да прочетете Пърси Джаксън

6 Причини да прочетете Пърси Джаксън


В началото се опитах да пиша ревюта на поредицата, но просто не ми хареса как се получават. Затова ще сменя стратегията и ще ви дам 6 причини да прочете Пърси Джаксън и боговете на Олимп. Преди да започна трябва да кажа колко ми хареса поредицата, въпреки че ми отне толкова време да я завърша, така максимално се насладих на историята. Дори книгите да спада към по-детските това по никакъв начин не отнема от чара им. А сега нека премина и към причините да дадете шанс на поредицата.

Митологията
Няма как да не започна от тук, просто защото съм голям фен на гръцката митология, а тук става дума именно за това. Деца на богове и то със собствен лагер, как да не ти се прииска да я започнеш. Дори да не си запознат с легендите и митовете,  с всяка една книга ще невлезеш все по-навътре и дори няма да разбереш кога си се влюбил в целият свят. А това, че има и една малко съвременна нотка в нещо толкова древно като гръцката митология е само още една причина да се запознаете с лагера на нечистокръвни.

“Wow," Thalia muttered. "Apollo is hot." 
"He's the sun god," I said.
"That's not what I meant.”


Триото - Пърси, Анабет и Гроувър


Представете си още една версия на Хари, Рон и Хърмаяни, поне лично аз винаги за тях се сещах, докато четях за подвизите на Пърси. Въпреки че тук не се наблягаше във всяка една книга за тях като отбор, все пак усещаш връзката, която имат помежду си. Буквално са хвърлени в епицентъра на събитията и нямат друг  избор освен да се научат как да бъдат герой.

Хуморът
Просто е неизбежно книгата да не е ужасно забавна щом я е написал Рик Риърдън, ако не сте чели негова книга, направете го. Имало е случай, в който съм се смяла с глас само на името на глава, а да не говорим за съдържанието. Стилът на писане е наистина уникален и трябва да му се даде шанс.

“Percy: Don't I get a kiss for luck? It's kind of a tradition, right?
Annabeth: Come back alive, Seaweed Brain. Then we'll see.”

Подвизите
Вече споменах, че непрекъснато пращат героите от лагера на подвизи, а какво означава това ли, ами представете си един оракул набутан в таванско помещение все да те праща на някаква мисия, която има голяма вероятност да те убие. Забавлението е пълно. И дори повечето пъти(винаги)подвизите да са напълно не безопасни за деца, имайте на предвид, че не са обикновени деца, а полубогове склонни да се замесват във всякакви на вид проблеми.

Пророчествата
Така или иначе говорим за оракула, да този на тава. Не стига, че те праща на убийствени мисии, а може би и има пророчество, което вещае, че може би ти ще си причината Олимп да падне. Никакво напрежение, това е нещо нормално за лагера, както и да имат магическа храна, която да те лекува.

Приключението никога не свършва
Не знам до колко това е причина, но когато аз започнах книгата си нямах и на представа, че след края на тези пет книги има още една поредица, която продължава историята, но има и още нови герои и мотиви ( Героите на Олимп). Точно започнах Героите на Олимп и вече съм обсебена, как една идеята, която е поднесена под друг ъгъл не се изчерпва. Въпреки че на пръв поглед всичко се върти около едно, историята сякаш няма края.


“My name is Percy Jackson. 
I'm twelve years old. Until a few months ago, I was a boarding student at Yancy Academy, a private school for troubled kids in upstate New York.
Am I a troubled kid?
Yeah. You could say that.”

Това са само част от причините, поради който аз обичам тази поредица. Хумор, динамика и екшън на фона на гръцките богове, който винаги се опитват да се докажат. А да не забравяме и че винаги са замесени няколко герой. А вие чели ли сте поредицата? 

Comments

  1. Оо, още един страхотен пост ^^ Аз съм чела само първата книга от "Пърси Джаксън и боговете на Олимп", но опрелено смятам това да се промени ^^

    ReplyDelete
  2. Благодаря ти ^^ Определено трябва да продължиш поредицата, заслужава си, а да не говорим и за другите 5 книги, който са написани за по-голяма аудитория и става все по-интересно.

    ReplyDelete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Друговремец

Съвети за последна учебна година

Игрите на глада-Възпламеняване