Град от кости - Касандра Клеър

Град от кости

Касандра Клеър

Светът не може да бъде само черно-бял, но винаги трябва да има баланс между двете. Добро и зло, може да вярвате в каквото искате, магии, чудовища или пророчества, но светът на сенките е много по-сложен, от колкото можете да си представите. За Клеъри всичко е просто такова, каквото го вижда, има приятели, семейство, един почти съвършен свят, но това е преди да разбере, че целият и живот се основава на една лъжа. Във вените и тече кръвта на ловците на сенки, наполовина ангели на половина смъртни. Те може да са невидими за нормалните хора, но винаги се крият в сенките, борейки се с демони, долноземци и всякакви видове чудовища.  Но дори Ловците на сенки са имали трудни години, в който всеки е бил срещу всеки, а сега едно момиче, което дори не подозира каква е , застава по средата на един свят на прага на война.
Тайни, лъжи и битки със злото, са само една малка част от светът на Ловците на сенки.

***

Признавам си, че дълго време отлагах прочитането на книгата, може би главно поради факта, че вече бях гледала и филма и сериала и не очаквах, че има с какво да ме изненада. Но исках да я прочета, особено след края на принцеса с часовников механизъм имах нужда отново да се потопя в светът на сенките. Очаквах, че знам всичко за историята, но се оказа, че дори не знам в какво се забърквам като я започвам.


“Have you fallen in love with the wrong person yet?'
Jace said, "Unfortunately, Lady of the Haven, my one true love remains myself."
..."At least," she said, "you don't have to worry about rejection, Jace Wayland."
"Not necessarily. I turn myself down occasionally, just to keep it interesting.”

Както казах имах някаква изградена представа за героите, очевидно доста грешна спрямо някой от тях, но дори въпреки че в някой откривах неща, който не харесвам в други нямаше как да не се влюбя. Клеъри може би беше героят, който малко ме разочарова, осъзнавах че всичко, което се случва може тотално да те побърка, но на моменти се чудех дали, ако не спре да си повтаря, че трябва да е силна и да не мрънка, няма най-после да направи нещо, както трябва. (тук идва момента, в който аз съм чела Лейди полунощ и знам, че много неща ще се променят и именно за това почти не обръщах внимание на моментните и изблици.) Но някак си комбинацията и с Джейс няма как да не ти влезе под кожата. Обожавам саркастични герой е той е точно такъв, дори външно да изглежда сякаш не му пука за нищо, някъде дълбоко в себе си е много повече човек, от колкото ангел.


“It means 'Shadowhunters: Looking Better in Black Than the Widows of our Enemies Since 1234'.”

Институтът е мястото, където се случва магията, извън неговите стени може да попаднете на всичко от демон до вампир. Алек и Изи определено са неразделна част от екипа, но да не забравяме и най-добрият приятел на Клейри, Саймън, който за разлика от другите е просто мундан, или човек с други думи. Те са доста интересен отбор, Клери не знае нищо за целият свят, но трябва да бъде част от него. Джейс е роден за това, а Алек си е Алек и няма как да не го обичаш. (сигурна съм, че и Магнус мисли същото, искам да видя още от тях, толкова са сладки.) Изи е момичето, което може да е малко щуро и готово на всичко, но все пак по някакъв начин винаги седи до момчетата и гледа да не изостава. Ако Джейс не беше толкова отрицателно настроен към Саймън двамата биха били доста забавна комбинация. А като прибавим и появата на най-големият враг на ловците на сенки, картинката става много цветна. 


“The boy never cried again, and he never forgot what he'd learned: that to love is to destroy, and that to be loved is to be the one destroyed.”

Едва след като прочетох книгата осъзнах, защо на мен нещо сякаш не ми достигаше през цялото време, а това е именно, че това е първата книга та Касандра. А аз съм чела последната, в която стилът и на автор дори не може да се сбърка. Но въпреки това, знам какво може и няма как да не продължа поредицата. Обожавам този свят и със всяка една книга, която прочитам все повече се влюбвам в него. С адските устройства опознах старият свят на ловците на сенки, видях с какво са се борили те, но това е една напълно различна история, с нови герой, битки и преврати и от сега знам, че ще я обикна не по-малко от останалите й книги.



Град от кости е само началото на една поредица превърнала се в любима на милиони, а сега и аз разбирам как е започнало всичко. С изчезването на бокала на смъртните и един откачен отбор от ловци на сенки. 

Comments

  1. Страхотно ревю! И аз много заобичах книгата, нямам търпение да се гмурна и в останалите!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Благодаря ти <3. Аз също останах доста изненадана от книгата и вече нямам търпение за другите.

      Delete

Post a Comment

Popular posts from this blog

Друговремец

Съвети за последна учебна година

Игрите на глада-Възпламеняване