Легендата - Мари Лу

Легендата
Мари Лу


Дей е най-издирваният престъпник в Америка. Никой не знае кое, никой не знае как изглежда.Най-обикновено момче от един от бедните сектори републиката. Отритнато от държавата си, той се превръща в сянка. Но във свят, където алчността и борбата за власт са нещо нормално, бедните и онеправданите винаги имат нужда от герой, някой който да се бори за тях. Те превръщат Дей е легенда.

Всяко дете навършило 10 трябва да премине през редица изпитания, който да определят бъдещето им, същото това изпитание превърнало Дей в беглец. Същото това изпитание, което превърнало Джун във феномен. Първият човек достигнал максимален резултат. На пръв поглед двете пълни противоположности.  Той е момчето, което върви в светлината, а тя е момичето, което следва правилата. Докато съдбата не ги събира заедно. Докато смъртта на капитан Метиъс не събира легендата и феноменът. Въпросът е докъде републиката е готова да стигне, за да победи колониите. Една постапокалиптична Америка, която няма от къде да знае какво ще стане,  когато събере двамата си най-опасни граждани.


***

След толкова много прочетени антиутопии си мислех, че вече няма какво повече да прочета. Добре де, признавам че голяма част от историята я очаквах, но просто е невъзможно да не стане така. Това, което ме изненада не беше, че историята е нещо невиждано, а това че е изградена така, че да те кара да забравиш за всичко останало. Самата история още от самото начало те хвърля в действие, нямаш време дори да асимилираш какво точно, а още по-малко защо, се случва. Светът се разкрива малко по-малко, до самият края все още има парченца, който липсват. Сам започваш да нагласяш всичко, просто така по навик, а после разбираш, че не всичко е напълно вярно и разбъркваш цялата картина наново. В един момент напълно забравяш, че Дей и Джун са само на 15.

"Всеки ден означава нови двадесет и четири часа. Всеки ден означава, че всичко отново е възможно. Живееш за един миг и умираш в един миг, и всичко това ти се случва в един ден, една по едно...И се опитваш да вървиш в светлината. "


Не знам защо от самото начало си мислих, Дей няма как да няма нещо азиатско в себе си, не знам от къде но просто така си мислех.(обичам ,когато незнайно как научвам) Най-много в него харесвам  това колко е отдаден на семейството си. Независимо, че е принуден да се крие той не е загубил онази частица, която го кара да върви в правият път. Той никога не вярвал в това, което републиката се опитва да пробута на всички(защото просто няма как да не се сетиш, че прекалено идеалната република, която уж те пази и закриля, определено не е толкова прекрасна). Точно доверието в републиката е превратната точка за Джун. Тя е от малка е отгледана в богата и защитено семейство, което стриктно спазва законите. 
Но нещо в нея винаги я кара да нарушава правилата. Дали е приливът на адреналин или просто не я свърта на едно място, на тя просто не е като другите на нейната възраст.Може за всички тя да е феноменът, постигнал 1500 точки, но тя е просто едно момиче, което има нужда да научи истината.

Ще те преследвам, докато не те хвана. Ще пребродя улиците на Лос Анджелис заради теб Ако се налага, ще претърся всяка улица в републиката. Ще те заблудя и измамя, ще лъжа, ще играя нечестно и ще крада, за да те открия, за да те примамя да излезеш от скривалището си, и ще те гоня, докато няма накъде да бягаш. Давам ти следното обещание: животът ти е мой.


Вече може да си представите как би изглеждала картинката, най-опасният престъпник и най-тренираният войник. Лично аз не бих искала да си имам работа с тях. Заедно те са много по-опасни за целият ред създаван някога. Заедно те започват да виждат истината.
Не мога да кажа, че бях изненадана от сюжета и развитието, но въпреки това историята ме грабна, а за мен това се оказа по-важно. Това е един свят, който нямам търпение да опозная по-добре, защото дори след края на книгата знам колко малко съм видяла. Обожавам, когато историята се разказва от двама души, все едно да гледаш двете лица на една монета. Има я именно онази тръпка, която те кара да четеш още и още въпреки че вече имаш изградена хипотеза за всичко.  Искаш да научиш още за героите, искаш да разкриеш още от тайните им. Но най-вече искаш да видиш, какво ще стане като събереш феноменът и легендата.



Comments

Popular posts from this blog

Друговремец

Съвети за последна учебна година

Игрите на глада-Възпламеняване